fredag 30 september 2011

Kolla vad jag fick!

Ljungmans Star Mix 497A2

Äntligen en egen pump!
Det var en bekant till mig som hade hört om mitt intresse för gamla mackar som ringde och frågade om jag ville ha en gammal bensinpump som det stod Gulf på, klart jag vill sa jag nästan...ville kolla först så att det inte var en för ny modell.
Ja jag vet att det inte är nån klassisk Star 97 och allt vad dom heter men, det är det här utseendet på pumpar jag känner igen från min barndom, det kantiga som smalnar av nedåt, vilket syns ännu tydligare på Star 167, men man tar vad man får.
Tänk er sent 70-tal, jag & lillsyrran i baksätet på morfars mörkblå Volvo 164 -69, just hämtat mormor från jobbet på Åre sjukhus, morfar svänger med lätthet, tack vare eftermonterad servostyrning, in på Gulf i Åre för att tanka, där står Star 167 & Star 400-pumparna i snygga rader på sina öar, morfar som är ekonomiskt sinnad väljer alltid Medium och inte den dyrare Premium, aldrig heller så snål att han väljer Regular, vilket säkert B30A-motorn är honom tacksam för, när tankningen är färdig & betald så styr han 164:ans lite engelskt exklusiva front hemåt igen. Detta scenario upprepas många gånger och minnet av denna pumptyp går nog aldrig att radera bort, så därför vill jag hellre ha en Star 400(eller 167) än någon annan modell.

Just denna pump hämtade min bekant i Kall, på typskylten står det att den är levererad i September -78 och på klistermärket uppe i högra hörnet står det "OMKRÖNING SENAST 1985", allt inuti den är intakt och slangpaketet finns också, jag tog av det för att få den lite mer lätthanterlig för den väger bly!

7 kommentarer:

 1. Jag kan bara gratulera!! Hoppas du gör nåt fint runt den.

  SvaraRadera
 2. Grandprix6330/9/11

  Det där kallar jag en fin present!
  Jag skulle också vilja ha en egen pump men har tyvärr inte plats för någon, än så länge

  SvaraRadera
 3. Det kallar jag lycka!

  SvaraRadera
 4. Va härligt med sådana vänner.... Vi väntar oxå på den rätta pumpen till rätt pris. Dock bör den vara något äldre för att passa in i garaget.

  SvaraRadera
 5. Modellen med detta utseende, Star 400 kom faktiskt redan 1966 och den lite smalare Star 167 kom 1965.

  SvaraRadera
 6. kanonpresent! grattis!

  SvaraRadera
 7. Anonym10/11/14

  Har en liknande din som jag köpte ute på Öland för en 500:-. De va bara ett koppla den i vägen och hänga ner slangarna ett fat och tanka....Fick en sedelautomat åxå häromdan

  SvaraRadera