torsdag 30 januari 2014

En Göteborgsresa, del 11

Fagerås...en lite deprimerande syn, ALLT är verkligen nedlagt.
Gamla Shell på Arvikavägen 2 med 3 Snäckor-servering, skyltades senare om till Bilisten, är stängd sen länge.
T.o.m. pizzerian som huserat i lokalerna är stängd, då är det riktigt illa!
Anledningen är som i så många andra fall runt landet att vägen/vägarna drogs utanför samhället för att genomfartstrafiken skulle tjäna nån kilometer.
Fördelen är att trafikbullret för de boende i samhället minskar men nackdelen är att samhället istället dör.
Shell verkade hänga med till millennieskifte ungefär, Bilisten var i drift -02 enligt en stationsförteckning från då men hur många år till vet jag inte.

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2

Shell/Bilisten på Arvikavägen 2


På Arvikavägen 5 hittar vi gamla Gulf som via Q8 blev OKQ8 och fanns kvar så sent som 2004, vet ej exakt när den slog igen.
Gulf/Q8/OKQ8 på Arvikavägen 5

På Arvikavägen 15 har det också funnits en mack, kanske var det Uno-X som låg här, huset på den adressen ser nämligen ut som en tidigare lanthandelsbyggnad och Uno-X låg vid något som hette Algot Thorén, spec. & div. handel.
Vi pratar 60-tal här, 70-talet har jag tyvärr inga uppgifter från så jag vet inte när macken försvann.
Tyvärr ingen bild då GPS:en av nån anledning inte hittade adressen, den var väl trött som jag också började bli då jag varit uppe sen tio i 5 på morgonen och suttit i bilen sen kvart över 6.

10 kommentarer:

 1. Sannerligen en annorlunda resa! Och ambitiös.Tänker på årstiden - bara en massa snö, som förstärker det övergivna.Och var kommer alla mysko adresser ifrån? Kollerud 8? Stöpafors 227? Berga 40? År det sista en kilometerangivelse? Är det postlådenummer? Eller finns det ett mackregister att utgå från? Kul i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är inte kilometerangivelser utan husnumret kan man säga, ibland är byarna så små adressen är ortnamnet + husnumret istället för gatunamn + husnummer som det vanligen brukar vara.

   Radera
 2. Fina bilder! Jag följer din resa söderut :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!
   Att bilderna blir såpass som dom blir är nog enbart kamerans förtjänst!
   Jag trivs bra med min Nikon Coolpix P7100, men skulle vilja hitta nån kurs för att kunna lära mig utnyttja dess funktioner mer.

   Radera
 3. Sådan numrering förekommer förstås - även i Hälsingland, där vi bor på sommaren. Men kan lilla Stöpafors ha 227 hus eller gårdar? Det måste väl vara en numrering, som startar i Sunne och följer vägen norrut med löpande nummer, men med byanamnen tillagda före efter hand som de passeras. Eller mindre troligt från Torsby söderut. - En annan möjlighet vore ju en gammal skattebeteckning som spökar, t ex 22 kolon 7 i detta fall. - Ja, har man väl börjat fundera, så . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numren verkar vara satta på måfå, gå in på hitta.se och välj "karta", zooma in till minst steg nr. 13 så ser man nummer på husen.
   I exempelvis Stöpafors så hoppar numren från 162 direkt till 215 på ett ställe!

   Radera
  2. Idén med skattebeteckning håller inte, t.ex. Bäckebron 128 har beteckningen 1:64.

   Radera
  3. Antar att (lant)brevbäraren hade en liten bruksanvisning i början!

   Radera
  4. Belägenhetsadresserna ni pratar om infördes för några år sen på uppdrag av kommunerna. Allt för att det ska bli lättare för t.ex. Räddningstjänsten att hitta.
   Som brevbärare på landet var det i början väldigt förvirrat men lite har jag lärt mig och det är ungefär så här:
   Exemplet Stöpafors 227 anger att vi är i området Stöpafors. De tre siffrorna utgår från var vi är i området. Första siffran är vilken väg. 1 är huvudväg, 2,3,4 osv är de mindre bivägarna i anslutning till huvudvägen. Andra siffran är ytterligare en anvisning om var på kartan man är, den sista siffran avser själva huset. Ojämn siffra är på höger sida, jämn siffra vänster. Det gäller dock att veta från vilket håll man räknar men det är oftast utifrån en större ort i närheten. Svårt att förklara men har man en detaljerad karta över respektive område är det ganska logiskt

   Radera
  5. Aha, det finns alltså en logik i siffrorna!
   Det var en bra förklaring som faktiskt var riktigt lättfattlig, tack för det!

   Radera