måndag 17 september 2012

Kopperå - en spännande söndagstripp

Igår sken faktiskt solen och jag fick ett infall att åka till Norge för att spana efter vad som än dök upp.
Det blev en riktigt lyckad resa när jag utforskade först Kopperå, sen ett par andra platser längs E14 på väg hem.
Just Kopperå har gäckat mig en tid, placeringen av byn har tyckts lite märklig där 3 km från E14, upp på fjällsidan där järnvägen går.
Inte går det att utforska på Google Earth för dom har inte kört där, försöker man zooma in från ovan så blir det totalt suddigt redan på ganska hög höjd, så det var ju bara att pallra sig dit.
Det var just järnvägen som var orsaken till att byn överhuvudtaget blev till, i kombination med goda möjligheter till ett väl fungerande vattenkraftverk.
När jag kom dit häpnade jag nästan över alla industribyggnader, särskilt en var ganska enorm, vad jag inte visste då var att mycket hade rivits.
Det första man möts av i Kopperå är alltså ett industriområde, sen kommer själva byn.
I början på byn noterade jag en skylt med texten "Industrimuseum", den pekade ner mot ett gammalt kraftverk som såg ut som en kyrka, den kallas också för "katedralen" av de som bor i byn, och tänkte att där svänger jag ner efter att ha åkt runt i och tittat i byn.
Många vackra trähus finns det i där, flera likadana 2-vånings flerfamiljshus som byggdes som arbetarbostäder, en nedlagd Coop-affär som nu var loppis, vad annars?
Efter rundturen på byn så svängde jag ner till museumet, som givetvis var stängt. De stängde för säsongen efter första helgen i September.
Men när jag klivit ur bilen för att gå en sväng för att titta på omgivningarna så möttes jag av en äldre man som visade sig vara en av de som sköter om museet, han bodde i närheten och var där för att titta till stället.
Han hade inget annat för sig så han kunde gott öppna upp och ge mig en visning tyckte han, vilket jag är honom ytterst tacksam för!
Bilderna nedan visar bara en liten del av alla gamla industribyggnaden som finns i Kopperå, de flesta står tydligen tomma.
Det vackra kyrkliknande kraftverket stod klart 1915, samtidigt som smältverket som även kallas för "nyfabrikken".
Det växte upp ett helt samhälle runt industrierna med bl.a. affär, post, skola, bibliotek m.m., ja t.o.m. en kyrka byggdes.
Vattentuben som ni kan se en bit av på den nedersta bilden är den som försåg kraftverket och även hela samhället med vatten, den var ca.1 mil lång och hade sitt tillflöde i en sjö uppe på fjället.
Nivåskillnaden mellan sjön och kraftverket är 200 meter så det blev bra tryck på vattnet när det kom ner.
Dammen som ni kan se på bild nr.10 har 2 utlopp, det är en liten röd "stuga" vid vardera utlopp, som leder till 2 helt separata åar.
Vid slutet av det i bild vänstra utloppet, där ån rinner ut i en större å, låg det första kraftverket som var ihop-byggt med en karbidfabrik.
En tub liknande den till det "nya" kraftverket ledde från dammen och ner till det gamla kraftverket, tyvärr var den tuben helt borta nu som jag fattade det.
I början på 1900-talet var det en otillgängligt plats och transporterna till och från karbidfabriken sköttes med en linbana på fjällsluttningen, medan man numera faktiskt kan se denna plats från E14 och det även går väg dit.
En rolig grej med dammen är att när smältverket var i drift så leddes kylvattnet ut i den så vattnet blev så varmt att den aldrig frös så att folk kunde bada även vintertid i ca.10-15 grader varmt vatten!
I museet inne i kraftverket finns det ett flertal montrar med gamla bilder på industrierna i trakten och mycket annat, mycket givetvis om krigsåren och den tyska ockupationen.
Kuriosa som gamla redskap, verktyg, arbetskläder, böcker & kontorsmateriel finns det också.
Det blir definitivt ett återbesök nästa sommar, då utrustad med stövlar för att leta rester efter vattentuben och linbanan.

Industribyggnad.

Tror detta var smältverket som revs 2008.

Den största kvarvarande industribyggnaden.

Märklig ramp bredvid vägen.

Industribyggnad.

Liten kur, till för av mig okänd ändamål.

Industribyggnad.

Kraftverket.

Kraftverkets "kyrktorn".

Utsikt över dammen.

Informationsskylt vid dörren.

Turbinhallen.

Del av interiör.

Modell av Kopperå ca. 20-30-tal.

Del av ett turbinhjul.

Ett av turbinhjulen med guiden bredvid.

Del av kraftverket.

Del av kraftverket.

Del av dammen.

Kraftverket sett från dammen.

Kraftverket

Del av dammen.

Kraftverket.

Gamla direktörsvillan.

Del av vattentuben.

5 kommentarer:

 1. Intressant inlägg.

  SvaraRadera
 2. Vilken ytterst intressant och spännande utflykt må jag säga!!

  SvaraRadera
 3. Återigen blir jag glad som har hittat din blogg.
  Du skriver bra om det intressanta som du hittar!!

  SvaraRadera
 4. Anonym7/12/15

  Det är inte ett turbinhjul utan uppskuren generator med stator & rotor!

  SvaraRadera