onsdag 27 juni 2012

Hällsjö

Resan gick vidare och plötsligt fanns det ingen väg!
I alla fall inte enligt GPS:en, det hade byggts ny väg förbi några småbyar för att pendlare och annat stressat folk ska tjäna några sekunder i restid.
Det blev till att vända och leta upp infarten till den gamla, rätta vägen, och tur var väl det!
Annars hade jag ju missat detta en gång i tiden vackra och praktfulla hus.
Huset var det första jag såg, det måste jag fota tänkte jag!
Sen såg jag pumpön och sist av allt, konstigt nog, stolpen med skylten ute vid vägen.
Mannen vid den röda bilen på bild nr.3 kom fram och pratade när jag gick runt och tittade, och berättade lite historia om huset.
I nedervåningen hade det varit Konsum-butik och på övervåningen skola, Uno-X hade bensinmärket som såldes varit och macken blev nedlagd redan på 60-talet.
Han berättade att tankarna hade grävts upp för något år sedan men att pumpön var så fruktansvärt kraftigt gjuten och gick så långt ner i marken att dom gett upp med att försöka få bort den, han skrattade gott åt detta!
Loppmarknaden hade huserat där i ett antal år men nu var det bara lagerlokal kvar till loppisen i Kramfors.
När jag sa att taket i alla fall såg ganska nytt ut så talade han om att takluckan man ser är öppen på bild nr.4, varit öppen länge utan att nån brytt sig om att stänga den, alltså kan det regna och snöa rakt in!
Det gjorde honom riktigt förbannad.
Ett praktfullt hus är det, nog var Konsum-butikerna vackrare förr?, och jag hoppas någon förbarmar sig över den öppna takluckan, ja hela huset förresten!, och renoverar det till sin forna glans, gärna med en Uno-X nostalgimack när nu pumpön och skylten med sin vackra stolpe dessutom finns kvar.

Konsum + Uno-X + Skola i Hällsjö.

Färgen på skylten flagnar och ett rött X skymtar fram!

Pumpön.

Baksidan, där man även ser pumpön.
Enligt Hittas karta heter området där huset står Kärr och jag har hittat en fastighetsbeteckning Kärr 1:55 där det funnits en bensinmack, det skulle alltså kunna vara denna.

3 kommentarer:

  1. Fina bilder och ett bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Instämmer till fullo - Konsumbutkerna var bättre förr!! Tack för infot att loppisen har stängt. Hade tänkt besöka den i sommar men nu besparas ju den resan.

    SvaraRadera