söndag 9 februari 2014

En Göteborgsresa, del 18

Resan söderut går vidare och vädret blir sämre och sämre.
Bredvik passeras och den nedlagda macken på adressen Bredvik 110 syns tydligt från E45:an, eller hade synts tydligt om vädret varit bättre kanske jag borde skriva, den ligger inne på en gård och alldeles intill ligger ett bostadshus, jag bestämmer mig för att inte svänga av och störa hemfriden.
Ingen vägren och mycket trafik gör det livsfarligt att stanna till för en snabb bild från vägkanten så jag skippar även det.
Gulf var det som låg där och Motell Bredvik, motellet var i alla fall igång 1960.

Efter en stund kommer jag fram till Tösse, vädret och trafiken gör att jag missar Tösse Prästbord 310 där en för mig okänd mack har legat.

Missar gör jag däremot inte Tösses mest kända nedlagda mack med adress Södergården 101, nämligen gamla Mobil/Hydro, som nu sadlat om till annat bränsle.
Jag visste ju att vedföretaget höll till där och att det med tanke på årstiden borde vara full fart på affärerna där, och framför allt snöröjt!
Det var det inte...jag fegar ur på den första infarten men retar upp mig på att ha åkt så långt och inte ska få ta en bild på just den här macken bara för att snön sätter käppar i hjulet för mig, så på den bortre infarten viker jag helt resolut bara av genom snövallen!
Det var säkert nån i den täta trafiken som undrade lite...
Med farten jag hade genom snövallen var det inga problem att vända runt inne på planen och köra rakt mot utfarten igen, backa en bit och sen köra fram och tillbaka några gånger så jag hade spår att köra i för att ta mig tillbaka ut på 45:an igen.
Bilden togs inifrån bilen med nedvevad sidoruta, sen kollade jag att det var klart från bägge håll innan jag tog fart ut på vägen, jag kom igenom snövallen och körde inte i diket på motsatt sida av vägen heller!
Då saknade jag någon av mina 4-hjulsdrivna bilar för en stund, istället för den vanliga framhjulsdrivna Golfen jag körde, bra dubbdäck och en eminent chaufför räddade situationen! ;-)
Nedlagd Mobil/Hydro på Södergården 101

Vidare till nästa mack, som inte är nedlagd, vilket förenklade det hela när jag skulle svänga in där.
Tösse 88 brukar adressen anges som, men tittar man på t.ex. kartan hos hitta.se så står det Gustavsberg 110.
Jag tror Tösse 88 är den gamla adressen som numera ersatts med Gustavsberg 110 som är uppbyggd på det sätt som beskrevs i en kommentar i ett tidigare inlägg.
Passade även på att tanka i skydd från snöandet under det stora taket innan det var dags att fortsätta resan, men först tog jag en bild på macken, även här inifrån bilen med nedvevad sidoruta, kolla hur snön vräker ned!


Statoil på Gustavsberg 110

BP fanns i Tösse under 60-talet, vet ej på vilken adress.
Texaco fanns i Tösse redan på 30-talet, bytte namn till Caltex och höll igång till tidigt 60-tal.
Adress okänd.
Uppdatering 140315: Shell fanns i Tösse 1971 enligt en stationsförteckning jag nyligen fick tag på, tyvärr står ingen närmare adress.
1928 kunde man tanka Pratts bensin hos antingen Aron Svensson eller Oscar Rutgersson i Tösse.

2 kommentarer:

 1. Jag försöker ta en bild på den nedlagda macken varje gång jag reser till Åmål. Det finns ett lite udda hus för att vara på "landet" strax innanför Statoilmacken.
  http://kulturinatur.blogspot.se/2010/08/e45-vid-tosse.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har jag läst om, tidningen Riksettan är det väl nästan lag på att prenumerera på.

   Radera